0720 546 470 office@decusut.ro

Primul lucru pe care majoritatea oamenilor îl fac atunci când vine vorba de alegerea unui tip de ață de cusut pentru proiectul lor, este să se ghideze după culoare. Un aspect important, desigur. Dar primul lucru de care trebuie să ții cont este tipul de fir. Abia apoi stabilirea culorii.

 

Este posibil ca multitudinea ofertelor și a culorilor de pe piață să te inducă în eroare, este normal să găsești o mulțime de fire, care vin la rândul lor, într-o gamă uimitoare de culori. 

Tipologia firului si utilizare

 

Fără a ne încurca prea mult în tipologia firelor, acestea sunt principalele categorii: ață de cusut, ață de brodat și ață de surfilat.

Ața de cusut este esențială pentru orice creație vestimentară, de aceea vrem sa îți spunem cum sa alegi ața de cusut la mașină în mod corect în funcție de ce ai nevoie și anume:

Ața de 120 este ața standard bună de cusut haine, produse de home deco, în principiu este utilizabilă pentru cele mai multe materiale textile.

Ața de 70 este puțin mai groasă decât ața de 120 și este potrivită pentru a face  cusături decorative pentru a accesoriza o pernă sau o față de masă.

Ața de 30  este ața de blug foarte rezistentă și groasă, care este aproape imposibil de rupt cu mana. Această ață se folosește pentru a face anumite broderii (datorită grosimii), pentru a coase nasturi (datorită durității), etc.

Descoperă întreg sortimentul de metraje și culori aici .

Ața de brodat poate fi de mai multe feluri: vâscoză, poliester, metalică, bumbac, etc.

Ața din vâscoză este creată din materiale premium de cea mai bună calitate (fibre de celuloză regenerată), dându-i finisajului o strălucire uimitoare dar totodată subtilă care completează perfect broderia. Cu ața de brodat din vâscoză poți produce broderii elegante cu un luciu cât mai natural. De exemplu, pentru broderii care vin in contact direct cu pielea (haine pentu bebeluși), broderiile de lux (rochii de mireasă sau de ocazie) și alte broderii executate pe material foarte subțiri, ața de broderie potrivită este cea de vâscoză, aceasta fiind mai fină și mai lucioasă. Dezavantajul acesteia este ca nu rezistă la decoloranți, deoarece firul natural este produs într-o singură culoare și apoi vopsit într-o mare varietate de nuanțe. Descoperă întreg sortimentul de metraje și culori aici .

Ața din poliester  este rezistentă la clor și înălbitori, prin urmare este perfectă pentru articolele spălate în mod frecvent sau intens, ca de exemplu: blugi, articole sportive, articole de copii, îmbrăcăminte de lucru, articole folosite în industria hotelieră și nu numai. Descoperă întreg sortimentul de metraje și culori aici

Ața metalica  are ca  trăsături firul metalic foarte fin, cu aspect îngroșat și texturat, ața metalică este rezistentă la clor. Firul poate fi mai tehnic și mai sofisticat decât firele de vâscoză sau poliester deoarece construcția lui este mai complicată. Ața metalică este folosită în special la brodarea articolelor bisericești sau pentru decorațiunile textile de acasă. Descoperă întreg sortimentul de metraje și culori aici .

Ața de bumbac se folosește la coaserea țesăturilor care nu au elasticitate mare, în special cele din fire naturale (bumbac, in, lană). Pentru broderiile cu aspect mat sau combinate cu alte aplicații decorative ața de bumbac este ideală, aceasta fiind mai groasă. Descoperă întreg sortimentul de metraje și culori aici .

Ața de surfilat este firul suprasolicitat pentru îmbinarea cusaturilor pe țesaturi tricotate sau elastice  prin cusături de surfilare și acoperire. Este potrivită pentru cusături decorative. Descoperă întreg sortimentul de metraje și culori aici .

Instinctul ne-ar putea spune ca atunci când alegem ața de cusut, aceasta trebuie să fie asemănătoare ca greutate și compoziție cu fibra țesăturii pe care o folosim în proiect. Cu toate acestea, este puțin probabil să găsim un fir care să aibă aceeași greutate și conținut, exceptând situațiile în care lucrăm cu bumbac sau poliester. 

 

Există un șir lung de dezbateri între croitorii pasionați vis a vis de relația dintre fir și țesătura proiectului. Recomandarea noastră este de a folosi fir de bumbac atunci când cusăturile nu vor fi supuse unui stres nejustificat (coaserea unei pilote sau a unui costum). Pentru acele proiecte unde este necesară rezistență mărită, pentru situațiile în care e posibil să existe multă presiune asupra cusăturilor (genți, costume de baie) recomandăm firul de poliester. Pentru atașarea butonilor recomandare noastră este să folosiți firul de bumbac, deoarece acesta tinde să umple mai bine spațiul, în timp ce firul de poliester oferă un aspect puțin metalic.

 

Dacă nu sunteți siguri de rezistența cusăturii pe care o realizați, vă propunem să folosiți fir de poliester. De obicei, acesta este mai puternic decât firul de bumbac cu aceeași greutate, ajutând cusătura să reziste mai bine.

 

Greutatea firului

 

Acum că ați identificat tipul de fir, vă mai rămâne să stabiliți greutatea acestuia. În funcție de conținut și greutate, firele sunt ponderate diferit. Monofilamentele sunt firele cu un singur strat, în timp ce firele pentru construcție și cele decorative vor avea 2 sau chiar 3 straturi. Cu cât sunt mai multe straturi, cu atât crește rezistența cusăturii. 

 

Pe bobina firului veți mai găsi și informații despre greutatea acestuia. Greutatea firului de cusut de bumbac, de uz general, este de obicei de 50, 60. Veți vedea adesea acest nr., urmat de nr. de straturi. Spre exemplu, 60/2 înseamnă că firul are o greutate de 60 și este compus din 2 straturi.  

 

Pentru firul de cusut din poliester, de uz general, greutatea este de obicei 100 sau 120. Rareori veți vedea greutatea firului urmată de nr. de straturi. Aici lucrurile se complică puțin: spre deosebire de acul de cusut, unde un nr. mai mare indică un ac de dimensiune mai mare, pe măsură ce greutatea unui fir crește, dimensiunea devine tot mai mică. Deci, un fir cu greutatea de 50 este mai greu decât unul cu greutatea de 60.

 

Noțiuni de bază

 

Începutul poate fi puțin copleșitor, în special dacă nu aveți un model fix în minte. Sfatul nostru este de a alege culoarea firului, astfel încât să fie apropiată de cea a țesăturii, sau puțin mai închisă. De asemenea, este de ajutor să aveți la îndemână o selecție de fire, care sunt folosite cel mai des: negru; alb și alb prăfuit; maro deschis, mediu și închis; gri deschis, mediu și închis; albastru deschis, mediu și închis.

 

Dacă vă aflați la început în lumea broderiei la mașină, poate fi dificil să vă dați seama ce culori de fir trebuie să alegeți. Desigur, există fire și culori de bază, însă puteți descoperi că acelea nu corespund neapărat cu elementele dumneavoastră de bază. Cel mai ușor lucru este să selectați o gamă care include alb și negru. Adăugați la alb-negru 3 variatii de nuanțe (deschis – mediu – închis) din următoarele culori: gri, bej, galben, portocaliu, verde, albastru, roșu, violet și maro. Acestea vă vor oferi un start bun, iar pe viitor veți mai completa colecția, în funcție de proiectele dumneavoastră.

 

Madeira oferă o mulțime de culori pentru fiecare tip de fir în parte. Click aici pentru a vedea oferta.

 

Pași cheie de urmărit:

  • Utilizați acul potrivit pentru proiectul dumneavoastră.
  • Un ac pentru mașina de cusut are o viață de 8 ore de cusut sau un întreg proiect (care survine primul) – schimbați acul la timp și veți simți diferența.
  • Pe măsură ce dimensiunea acului crește, greutatea materialului și lungimea materialului cresc și ele. Dimensiunea firului rămâne, de obicei, aceeași.
  • Folosiți firul de poliester atunci când aveți nevoie de rezistență și cel de bumbac pentru orice altceva. Dacă nu sunteți siguri că aveți nevoie de rezistență, utilizați poliesterul.
  • Ca și in cazul masinii de cusut, in functie de tipul aței de brodat trebuie adaptate și acele de brodat folosite.

 

Puteți oricând să ne contactați pentru sfaturi și ajutor în alegerea produselor potrivite proiectelor dumneavoastră!

Vă dorim mult spor în toate proiectele de cusut!

Twitter
Visit Us
Follow Me
YouTube
INSTAGRAM