Care este istoria portului tradițional românesc?

Una dintre marile tradiții și mândrii ale țării noastre este portul tradițional românesc. Deși fiecare țară are un costum definitoriu cultural al acesteia, nu toate pun un accent atât de mare pe el cum o facem noi, românii. Pentru țara noastră, portul românesc este un simbol al culturii și istoriei noastre. 

Iar dacă este să discutăm despre istorie, atunci trebuie să discutăm despre istoria portului tradițional românesc. Costumul popular s-a născut încă din cele mai vechi timpuri, de pe vremea când reprezenta îmbrăcămintea țăranilor, care se zice că era similară cu cea a dacilor. 

Când a apărut portul tradițional românesc?

Știm că portul nostru tradițional dăinuiește de foarte mult timp, dar oare de cât timp există el cum îl cunoaștem astăzi și când a apărut de fapt portul tradițional românesc? 

Portul tradițional românesc își are originile în portul strămoșilor daci, geți și traci. Acesta se aseamănă cu cel al altor popoare din Peninsula Balcanică, cum există și în cazul altor porturi tradiționale similitudini cu a altor țări. 

Cea mai veche mărturisire iconografică a felului în care se îmbrăcau oamenii din spațiul românesc a fost descoperită în zona Craiovei, sub forma unor figurine ceramice care datează din neolitic (10.000-4.500 de ani î.Hr.), din epoca pietrei. Pe aceste statuete se disting desene ale croiului pieselor de bază: cămașa, catrința, opregul cu ciucuri. 

În prezent, portul tradițional românesc nu reprezintă, ca în cazul altor țări, doar o simplă bucată de istorie și cultură, ci este un element prezent în viețile românilor. Vedem portul tradițional la evenimente speciale, în cadrul concertelor de muzică folclorică și populară, avem chiar și o zi națională dedicată iei tradiționale. 

Mai mult decât atât, România este una dintre puținele țări din lume unde, în anii 2000, unii oameni de la sat încă mai poartă costume tradiționale și în zilele de lucru, nu numai cu ocazia anumitor sărbători. Datorită acestui lucru putem spune că ne mândrim cu varietatea extraordinară de costume populare pe care o avem.

Care sunt elementele definitorii ale portului tradițional românesc?

Fiecare țară se mândrește cu propriul costum tradițional care exprimă întreaga cultură a respectivei țări. Portul tradițional românesc, credem noi, este unul dintre cele mai frumoase și recognoscibile costume tradiționale la nivel global. 

Deși de-a lungul timpului, costumul popular a luat diferite forme și a trecut prin numeroase schimbări, portul nostru tradițional a avut și are în continuare câteva elemente definitorii. Acestea sunt cămașa, fusta și o piesă suplimentară care o acoperă, cu denumiri diferite în funcție de zonă pentru femei și o ie, pantaloni și opinci sau cizme pentru bărbați, care sunt completate, în anumite regiuni, de o pălărie - clop vara și cușmă iarna. 

Specificul costumului popular în funcție de zona țării

Pentru că țara noastră este plină de tradiție și personalitate, la fel este și portul tradițional românesc diferit în funcție de zona țării. Astfel, costumele populare românești se pot împărți în șapte regiuni folclorice. Portul popular are aceeași structură pe tot teritoriul țării, dar se deosebește de la o regiune la alta prin amănunte cum ar fi croiala, forma și culoarea.