istoria martisorului

Mărțișorul este pentru noi imaginea lunii Martie. Extrem de reprezentativ, regăsim mărțișorul sub diferite forme încă de la finele lunii Februarie. Mărțișorul vestește primăvara, aduce căldura și soarele după o iarnă friguroasă. 

 

Suntem obișnuiți să oferim mărțișorul de primăvară femeilor din viețile noastre, acestor făpturi gingașe-florale care ne înfrumusețează fiecare zi. Oferirea mărțișorului primăvara a devenit un obicei pe care poate mulți dintre noi îl facem fără să ne mai gândim prea mult la el. 

 

Curiozitatea noastră a fost să aflăm care este întreaga poveste a mărțișorului, care este istoria lui, când a apărut și ce semnificații mai are, pe lângă vestirea primăverii. Am pregătit acest articol în care discutăm întocmai despre aceste lucruri. Citește în continuare pentru a afla și tu istoria mărțișorului.

Ce este mărțișorul?

Mărțișorul alături de ghiocel sunt două dintre cele mai semnificative simboluri ale primăverii. Mărțișorul este un obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și roșu, oferit fetelor și femeilor, iar acestea le poartă pe durata lunii martie. 

Când sărbătorim mărțișorul?

În prima zi a lunii Martie femeile primesc mărțișoare, pe care le vor purta până în luna Aprilie, ca semn al sosirii primăverii. După aceea, conform tradiției, mărțișoarele sunt prinse de ramurile unui pom fructifer. Acest lucru se crede că ar aduce belșug în casele oamenilor. 

 

Astăzi, mărțișorul rămâne în continuare un simbol important al primăverii, însă se consideră mai mult a fi un accesoriu pentru femei, care decid dacă să-l poarte sau nu. 

Când a apărut mărțișorul? 

Originile acestei sărbătorim nu sunt cunoscute cu exactitate, dar se consideră că aceasta ar fi apărut în perioada Imperiului Roman. Pe atunci și până la începutul secolului al XVIII-lea, Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în Martie. 

Miturile mărțișorului

La fel ca alte sărbători și obiceiuri românești, există mai multe mituri ale mărțișorului. Unul dintre acestea este cel al voinicului care a eliberat Soarele, care povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ.

A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.

Iată cum încă de la primele mituri despre mărțișor acesta este într-o legătură strânsă cu ghiocelul. În continuare sărbătorim sosirea primăverii cu oferirea mărțișoarelor și a ghioceilor femeilor dragi din viețile noastre.